Een dolgedraaide schroef verwijderen: het is een klus waar iedereen weleens tegenaan loopt. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Dat hangt allereerst af van wat er precies aan de hand is. Een schroef kan namelijk dolgedraaid zijn doordat de schroefdraad of de schroefkop beschadigd is. Je kunt hierbij denken aan roest aan je schroefdraad of het te vaak gebruiken van een verkeerde schroevendraaier op een schroefkop, waardoor de schroevendraaier die hoort te passen zijn werk niet eens meer kan doen. Je leest op deze pagina uitgebreid hoe je dit aanpakt.

Beschadigde schroefkop

Een beschadigde schroefkop heeft vaak te maken met het te vaak gebruiken van een verkeerde schroevendraaier. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij studenten die vaak van kamer naar kamer gaan en een te beperkte schroevendraaier set hebben om de juiste te kunnen gebruiken. Het is dan meestal het beste om een elastiek over de schroevendraaier te plaatsen of over de schroefkop en zo te proberen de schroef los te draaien. Je hebt meer grip op de uitgeholde kop van de schroef met een elastiek er overheen en door het rubber blijft ook alles op zijn plaats tijdens het draaien.

Beschadigde schroefdraad

Is de kop nog in orde, maar de draad beschadigd? Dan heb je een andere aanpak nodig om de dolgedraaide schroef te verwijderen. Dan moet er meestal een tang aan te pas komen. Daarmee kun je meer kracht uitoefenen op de schroefdraad om deze uit de muur of waar deze dan ook bevestigd is te krijgen.