Heb je wel eens gehoord van een mechatronica bedrijf? Veel mensen weten niet wat mechatronica precies inhoudt en wat een mechatronica bedrijf doet. In dit artikel leggen we je hier meer over uit.

Wat is mechatronica?

Mechatronica is een vakgebied in de techniek. In dit vakgebied worden verschillende disciplines samengevoegd. Hierdoor heeft iemand die werkzaam is in dit vakgebied – een zogenaamde mechatronicus – veel kennis van verschillende zaken. Dit vakgebied houdt zich bezig met besturingstechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. 

Mechatronica in de praktijk

In de praktijk kan een mechatronicus op veel verschillende gebieden worden ingezet. Zo kunnen ze zowel werkzaam zijn als onderhouds- en storingsmonteur. Ze kunnen machines repareren en assembleren. Een mechatronicus zoekt een storing – al dan niet met behulp van software – en kan deze storing ook verhelpen. Het kan om een storing op elektrisch, mechanisch of softwarematig gebied zijn of op het gebied van meet- en regeltechniek. Aangezien de mechatronicus verstand heeft van al deze disciplines kan hij de storting gemakkelijk zelf verhelpen.